ADATOK ÉS TÉNYEK

Heti 6 ütem betonozása a Mammut 350-es ipari zsaluval

Projekt: 580 m hosszú oldalfal a Katzensee melletti felszíni alagútnál, északi elkerülő, Zürich, Svájc

Építtető: Bundesamt für Straßen ASTRA, Infrastrukturfliale Winterthur

Építési vállalkozó: Arge Nordring Los 4, Marti AG Zürich, Eberhard Tiefbau, STUTZ AG, Specogna és Hagedorn

MEVA rendszer: Mammut 350-es falzsalu

Tervezés és tanácsadás: MEVA Schalungs-Systeme, Seon, Svájc

 
 
1
 

Projekt

Északi elkerülő – Zürich

Zürichnél több autópálya is találkozik. A nagy átmenő forgalomhoz minden reggel és este még az aglomerációról bejárók nagy tömege is csatlakozik. Éppen ezért gyakran mozdulni sem lehet az északi elkerülő szakaszon, ami a napi több, mint 100 000 járművel Svájc legnagyobb forgalmú útszakaszai közé tartozik.

A dugókat a svájci közlekedési hivatal 2025- re egy sor intézkedéssel igyekszik megszüntetni: az A1-es autópályán a Gubrist alatt átvezető két alagút mellé egy harmadikat fúrnak, ezt követően mindkét régi alagutat felújítják. Továbbá a Limmat-völgyi kereszteződés és a Zürich-Észak elágazás közötti teljes autópályaszakaszt mindkét irányban 3 sávosra bővítik, valamint a Katzentsee melletti természetvédelmi területen átvezető 580 m hosszú szakaszon lefedik az autópályát.

Támfalak a Katzensee melletti felszíni alagúthoz
A támfalakat a Mammut 350-es ipari zsalu nagytáblás egységeivel betonozzák. St. Gallen irányában már el is készült a 6 m magas és 80 cm vastag külső fal. A felhasznált nagytáblás egységek 12,50 m hosszúak és 6 m magasak voltak. A 9,5 tonnás egységeket lánctalpas daruk szállították egyik helyszínről a másikra.

Rövid ütemidők
A rövid ütemidők eléréséhez 5 készlet szimpla oldali és 3 készlet zárózsaluzatot használtak:

 • 0,5 nap a kizsaluzásra, áthelyezésre és a szimpla oldali zsaluzat beállítására
 • 1 nap a vasszerelésre és a kizárások elhelyezésére
 • 0,5 nap a záró oldal zsaluzására
 • 0,5 nap a betonozásra

2,5 óra betonozási idő ütemenként
A Mammut 350-es 100 kN/m²-es frissbetonnyomásfelvevő képességének köszönhetően a betonozás 4 m-es magasságig tetszőleges sebességgel végezhető, ami jelentős előnyt nyújt magas falak esetén. Ezt az előny itt teljes mértékben ki is használták. A zsalura helyezett erőmérő cella biztosította, hogy ne lépjék túl a teljesítőképesség határát.

„Hetente akár 6 ütemet is betonoztunk, a tervezettnél gyorsabban haladtunk. A minőség is kiváló“, büszkélkedett Giuseppe Petrolo, a Marti főmunkavezetője a Mammut 350-es segítségével elért tempóval és a betonfelület minőségével. A forgalom átirányítása után még idén folytatódik a munka Bern-felé a középső és a másik külső fal betonozásával. Ehhez a munkához kétszeres mennyiségű zsalura lesz majd szükség.

Kapcsolat

MEVA Kapcsolat

Szolgáltatások

MEVA Szolgáltatások

Referencia-füzetek

 • Kompetenzfeld Hochhausbau (3.33 MB)

  Referenzen mit Schalungslösungen für Hochhäuser und Wolkenkratzer: Schalen bei wenig Platz, mit oder ohne Kran, bei höchster Sicherheit. MEVA Ingenieure liefern die gesamte Schalungslösung.

 • Kompetenzfeld Ingenieurbau (3.14 MB)

  Referenzen mit Schalungslösungen für große Industrieanlagen, Brücken, Tunnel, Kraftwerke und Wasserbauwerke. Schalungstechniker mit großer Erfahrung und ausgeprägtem Erfindergeist.

 • Kompetenzfeld Wirtschafts- und Wohnungsbau (2.70 MB)

  Betriebsgebäude, Hallen, Büros, Einfamilienhäuser, kommunale Einrichtungen, Wohnanlagen, Parkhäuser oder Einkaufspassagen und Mehrfamilienhäuser: Referenzen bei denen Wirtschaftlichkeit, Schnelligkeit und Sicherheit bei hervorragenden Betonierergebnissen zählen.

 
 • MEVA szaktudás és referenciák

  MEVA szaktudás és referenciák

  Referenciák a klasszikus magasépítés, a magasházak építése, az építőművészet és a műtárgyépítés területén

 • Manchester fölött a magasban

  Manchester fölött a magasban

  2020-ig négy 202 m magasságot is elérő apartmanház: a „Deansgate Square”. 194 ütemnyi kúszás az MAC automatikus kúszórendszerrel.

 • Katar: Gigantikus vízépítési projekt a sivatagban

  Katar: Gigantikus vízépítési projekt a sivatagban

  Az egyre növekvő lakosság és a gyorsan fejlődő gazdaság ivóvízszükségleteinek hosszú távú kielégítésére Katarban a KAHRAMAA, a vízellátásért felelős állami vállalat négyszeresére növeli a tárolókapacitást.

 • „Állvány-mikádó“ szűk helyen

  „Állvány-mikádó“ szűk helyen

  Ha egy építési vállalkozó egy „történelmi városrészben elvégzendő átalakítás“-ról hall, akkor a lelkesedése általában eléggé visszafogott.

alkus zsaluhéj
MEVA Keretprofil
... sokkal több, mint zsalu
 •  Nyelv kiválasztása

  Kérjük, válassza ki a kontinenst és az országot. Nyelv kiválasztása nem kötelező.

 •  Kapcsolat
 •  Keresés

  Keresés az oldalunkon.

 •  Hírlevél

  Havonta megküldjük Önnek a hírlevelünket.