ADATOK ÉS TÉNYEK

Bécs „Mariahilf“ elnevezésű 6. kerületében egy régi épületet igen nehéz körülmények között kellett átalakítani.

Projekt: Régi épület átalakítása, vegyes építés: helyszíni betonozás és előregyártott egységek

Építési vállalkozó: Swietelsky Baugesellschaft m.b.H.

MEVA rendszerek: AluStar falzsalu, MevaFlex födémzsalu, LAB 130-as munkaállvány, MEP tartóállványok

Tervezés és tanácsadás: MEVA Schalungs Systeme GmbH, Pfaffstätten/A, Roswitha Braun

 
 
1
 

Projekt

„Állvány-mikádó“ szűk helyen

Ha egy építési vállalkozó egy „történelmi városrészben elvégzendő átalakítás“-ról hall, akkor a lelkesedése általában eléggé visszafogott. Szűk utcák, tárolási felület hiánya és bonyolult logisztika teszik próbára a művezetőt és csapatát. „Gyakran csak kézzel tudtunk dolgozni, mert darut nem mindenhol lehet használni“, mondja Gerhard Wagesreiter mérnök, aki a MEVA Österreich területi vezetőjeként irányította a munkálatokat a bécsi Gumpendorfer utcában. Ilyen helyeken a könnyű AluStar zsaluk és a rugalmasan használható MEVA tartó- ill. munkaállványok ideális megoldást jelentenek.

Walter Zolles, a Swietelsky munkavezetője itt használta először a könnyű AluStar falzsalut. A rendszer azonnal megnyerte a tetszését, mert a sok kiszögellés, a beépítendő balkonok és teraszok, valamint a lebontásra kerülő szintek miatt daruval nem lehetett mindenhova odaférni. Ezért az AluStar zsalukat kézzel kellett mozgatni. Az LAB 130-as munkaállvány is nagy sikert aratott, mesélte Gerhard Wagesreiter: „A recézett alumíniumból készült csúszásmentes állványborítást mindenki dicsérte – és természetesen azt is, hogy a MEVA a rendszert teljesen összeszerelve szállította.“ Így a 25 m hosszú és 16 m magas munkaállványt egyszerűen csak fel kellett állítani.

Nagyobb felület a felsőbb szinteken
Ha az építkezést egyidejűleg raktárként is használni kell, akkor mutatkozik meg csak igazán a helytakarékos MEP tartóállvány erőssége. Mivel az állványokat pontos ütemezéssel kellett szállítani, az előzetes tervezés döntő szerepet játszott a zökkenőmentes lebonyolításban. Ennek felelőse az osztrák MEVA csapatból Roswitha Braun volt: „Ennél a projektnél a feladat egyik része az volt, hogy födémek megtartása mellett kellett a falakat kicserélni. Ez csak alulról történő állványozással volt megoldható, mivel a zsaluk felülről való behelyezése műszakilag kivitelezhetetlen volt.“ Az MEP tartóállványt 16 m-es magasságban egy 62 m²-es felülettel egészítették ki. Így a legfelső szint alapterületét a balkonokhoz és loggiákhoz készített alulbordák segítségével körben a ház alapjánál nagyobbra lehetett tervezni és betonozni. Bécs 6. kerületében is sokat számít minden négyzetméter lakóterület.

Kapcsolat

MEVA Kapcsolat

Szolgáltatások

MEVA Szolgáltatások

Referencia-füzetek

 • Kompetenzfeld Hochhausbau (3.33 MB)

  Referenzen mit Schalungslösungen für Hochhäuser und Wolkenkratzer: Schalen bei wenig Platz, mit oder ohne Kran, bei höchster Sicherheit. MEVA Ingenieure liefern die gesamte Schalungslösung.

 • Kompetenzfeld Ingenieurbau (3.14 MB)

  Referenzen mit Schalungslösungen für große Industrieanlagen, Brücken, Tunnel, Kraftwerke und Wasserbauwerke. Schalungstechniker mit großer Erfahrung und ausgeprägtem Erfindergeist.

 • Kompetenzfeld Wirtschafts- und Wohnungsbau (2.70 MB)

  Betriebsgebäude, Hallen, Büros, Einfamilienhäuser, kommunale Einrichtungen, Wohnanlagen, Parkhäuser oder Einkaufspassagen und Mehrfamilienhäuser: Referenzen bei denen Wirtschaftlichkeit, Schnelligkeit und Sicherheit bei hervorragenden Betonierergebnissen zählen.

 
 • MEVA szaktudás és referenciák

  MEVA szaktudás és referenciák

  Referenciák a klasszikus magasépítés, a magasházak építése, az építőművészet és a műtárgyépítés területén

 • Igényes geometria az alagútban

  Igényes geometria az alagútban

  Az MEVA STB 450 sokoldalú megoldást nyújt szűk és ferde vonalvezetésű útszakaszon: Gretzenbach község közelében szétválik az egyébként négyvágányos vasútvonal. A két déli vágány enyhén lejtősen halad tovább és a kanton-főútvonal alatt az új Eppenbergalagútba vezet.

 • Kilátótorony a Velencei-tó partján

  Kilátótorony a Velencei-tó partján

  A Budapesttől dél-nyugatra fekvő Velencei-tó partján egy 20 m magas, virág alakú kilátótorony épült, amelyhez a StarTec és a Radius falzsaluzat volt a legalkalmasabb

 • Sikeres kezdet: Hallépcsők

  Sikeres kezdet: Hallépcsők

  Az osztrák GLS és a MEVA első kooperációja a természetvédelem jegyében zajlik. A Traun-folyón két hallépcső épül.

alkus zsaluhéj
MEVA Keretprofil
... sokkal több, mint zsalu
 •  Nyelv kiválasztása

  Kérjük, válassza ki a kontinenst és az országot. Nyelv kiválasztása nem kötelező.

 •  Kapcsolat
 •  Keresés

  Keresés az oldalunkon.

 •  Hírlevél

  Havonta megküldjük Önnek a hírlevelünket.