ADATOK ÉS TÉNYEK

„Trienna Living” lakótömb, Bécs: kiváló minőség a MevaDec-kel, átgondolt zsaluzás és szoros együttműködés

Projekt: Lakótömb 400 lakással, mélygarázzsal és üzletsorral

Építési vállalkozó: Östu-Stettin Hoch- und Tiefbau GmbH, Bécs

Megrendelő: Eurogate Projektentwicklung GmbH & Co Area Beta KG

MEVA rendszerek: StarTec falzsalu, STB 450-es támasztóbak, MevaDec födémzsalu, MevaFlex födémzsaluk, MEP tartóállvány-tornyok, KAB 190-es összecsukható munkaállvány, MEVA FormSet védőrácsok

Tervezés és tanácsadás: MEVA Schalungs-Systeme GmbH, Pfaffstätten

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
 

Projekt

Födém rekord idő alatt zsaluzva

Bécs 3. kerületében a Fred Zinnemann téren hamarosan elkészül a mintegy 400 lakást, mélygarázst és üzletsort magába foglaló Trienna Living lakótömb váza. A részben komplex helyszíni betonozást igénylő falakhoz, aknákhoz, tartókhoz, pillérekhez, balkonokhoz és födémekhez a generálkivitelező Östu- Stettin egyetlen zsalugyártót keresett. A MEVA rendszerekkel rövid idő alatt felépítették az épület vázát, és ezzel a szoros határidőket is tartani tudták.

A 73.000 m² fal- és 65.500 m² födémfelület zsaluzásához elég volt 11 hónap, 6.200 tonna vasalat és kb. 43.000 m³ beton került beépítésre. A gyorsasághoz jelentős mértékben hozzájárult a könnyű és egyszerűen mozgatható MevaDec födémzsalurendszer, az átgondolt zsaluzási terv és a MEVA által nyújtott sokoldalú támogatás - hangsúlyozta Rene Ganshofer, az Östu-Stettin mérnök építésvezetője.

Falak gyors zsaluzása StarTec-kel
A föld alatt, a földszinten levő falaknál, a liftaknáknál, valamint az alaplemez lezárásánál a 26 m hosszú, helyenként 2,40 m magas és 1,80 m széles vasbeton tartóknál a StarTec falzsalut használták. A StarTec elemeinek és a magas frissbetonnyomásfelvevő képességének köszönhetően nagy falakat és nehéz elemeket lehet gyorsan betonozni. Az 5,50-7,00 m magas külső falaknál kb. 4.800 m² egyoldali zsaluzása történt az STB 450-es támasztóbakkal. Az azonos alaprajzú szintek falai vegyes betonozással készültek, azaz előregyártott falak közé öntött betonnal.

A munkavédelemről a MEVA KAB 190-es összecsukható munkaállványai gondoskodtak. Az építkezés egyik különlegessége az MEP tartóállvány-tornyoknak a vasalási munkákhoz munkaállványként történő alkalmazása volt. A munka egyik helyszínen történő befejezése után a tornyokat szétszerelés nélkül daruval - azaz időtakarékosan - áthelyezték a következő helyszínre.

Födémrekord: átlagosan csak 0,32 óra/m²
Az emeletes épületeknél a sok födém az alkalmazott zsaluktól függően sok lehetőséget ad a hatékonyság növelésére, az idő optimális kihasználására. Az egyszerű kezelhetőség és a peremfeltételek miatt az Östu-Stettin a MevaDec-et választotta. A föld alatti részek zsaluzása szinte teljesen a MevaDec-kel történt. Az MEP tartóállvánnyal kiegészítve a MevaDec gond nélkül alkalmas akár az 5,50 m feletti magasságok zsaluzására is. A MevaDec gyorsan és hibamentesen építhető fel, raszterfüggetlen és rugalmasan illeszthető az alaprajzhoz és a kihagyásokhoz. Ezen előnyeinek köszönhetően az építkezés során sikerült elérni az átlagos 0,32 óra/m² értéket, ami egyes részterületeken még ennél is sokkal kisebb volt. A MevaDec-nél a tartóirány tetszőlegesen változtatható, az elemek hosszában, keresztben és eltolva is elhelyezhetőek, továbbá a támasz ejtőfeje fölé is kerülhetnek, ezáltal jelentősen csökkent a támaszok miatti kiegyenlítésekre fordított idő. A korai kizsaluzással további időmegtakarítást értek el, sikerült egyszerűsíteni a belvárosi építkezésnél a logisztikát, és sűríteni lehetett az ütemeket a födémmunkálatoknál.

A födémfelületek vízelvezetési okok miatt enyhén lejtenek. A lejtések közötti átmenethez hagyományos MevaFlex födémzsalut alkalmaztak, ugyanúgy, mint a túlnyúló balkonoknál és az olyan részeknél, mint a felfogólemezek és a gombafödémek. A MevaFlex esetén egy különálló zsaluhéj kerül a H20-as tartókra. A H20-as tartókat támaszok, vagy nagyobb magasság esetén állványtornyok tartják. A födémszéleken és a balkonoknál leesés elleni védelemként a MEVA állványkorlátelemek kerültek felhasználásra a MEVA FormSet védőráccsal vagy deszkákkal kiegészítve.

„A kitűnő csapatmunkára mindig számíthatunk. Minden kiválóan alakult, a lehető legjobb eredményeket értünk el, mind a gazdaságosság, mind pedig a lebonyolítás szempontjából.“ Foglalták össze a MEVA zsalukról ezen és a korábbi építkezésen kialakult véleményüket Rene Ganshofer mérnök építésvezető és Walter Steinbacher munkavezető.

„A sikerünket a munka előkészítése során kialakított, jól átgondolt zsaluzási koncepciónak, az optimális tervezésnek, a jó kommunikációnak és az építkezés során folytatott szigorú ellenőrzésnek köszönhetjük.“

A kiváló eredményekhez a MEVA részéről Markus Kostolich értékesítési vezető, Thomas Moik műszaki tanácsadó és Hermann Grumböck építési tanácsadó járultak hozzá jelentős mértékben.

Kapcsolat

MEVA Kapcsolat

Szolgáltatások

MEVA Szolgáltatások

Referencia-füzetek

 • Kompetenzfeld Hochhausbau (3.33 MB)

  Referenzen mit Schalungslösungen für Hochhäuser und Wolkenkratzer: Schalen bei wenig Platz, mit oder ohne Kran, bei höchster Sicherheit. MEVA Ingenieure liefern die gesamte Schalungslösung.

 • Kompetenzfeld Ingenieurbau (3.14 MB)

  Referenzen mit Schalungslösungen für große Industrieanlagen, Brücken, Tunnel, Kraftwerke und Wasserbauwerke. Schalungstechniker mit großer Erfahrung und ausgeprägtem Erfindergeist.

 • Kompetenzfeld Wirtschafts- und Wohnungsbau (2.70 MB)

  Betriebsgebäude, Hallen, Büros, Einfamilienhäuser, kommunale Einrichtungen, Wohnanlagen, Parkhäuser oder Einkaufspassagen und Mehrfamilienhäuser: Referenzen bei denen Wirtschaftlichkeit, Schnelligkeit und Sicherheit bei hervorragenden Betonierergebnissen zählen.

 
 • MEVA szaktudás és referenciák

  MEVA szaktudás és referenciák

  Referenciák a klasszikus magasépítés, a magasházak építése, az építőművészet és a műtárgyépítés területén

 • Manchester fölött a magasban

  Manchester fölött a magasban

  2020-ig négy 202 m magasságot is elérő apartmanház: a „Deansgate Square”. 194 ütemnyi kúszás az MAC automatikus kúszórendszerrel.

 • Katar: Gigantikus vízépítési projekt a sivatagban

  Katar: Gigantikus vízépítési projekt a sivatagban

  Az egyre növekvő lakosság és a gyorsan fejlődő gazdaság ivóvízszükségleteinek hosszú távú kielégítésére Katarban a KAHRAMAA, a vízellátásért felelős állami vállalat négyszeresére növeli a tárolókapacitást.

 • „Állvány-mikádó“ szűk helyen

  „Állvány-mikádó“ szűk helyen

  Ha egy építési vállalkozó egy „történelmi városrészben elvégzendő átalakítás“-ról hall, akkor a lelkesedése általában eléggé visszafogott.

alkus zsaluhéj
MEVA Keretprofil
... sokkal több, mint zsalu
 •  Nyelv kiválasztása

  Kérjük, válassza ki a kontinenst és az országot. Nyelv kiválasztása nem kötelező.

 •  Kapcsolat
 •  Keresés

  Keresés az oldalunkon.

 •  Hírlevél

  Havonta megküldjük Önnek a hírlevelünket.