ADATOK ÉS TÉNYEK

17 millió m³ befogadására alkalmas víztároló rendszerrel növelik az ivóvíztartalékot

Projekt: Ivóvíztároló öt helyszínen, az ország stratégiai ivóvíztartalékainak növelésére. Szivattyúkkal és elosztókkal ellátott csővezetékrendszer építése.

Megrendelő: Qatar General Electricity & Water Corporation (KAHRAMAA)

Építési vállalkozó: CCC Consolidated Contractors Company, Athén, Görögország (helyszínek: Um Birka és Al Thumama)

MEVA rendszerek és anyagok a falakhoz: SolidCheck ultrahangos mérőkészülék, több, mint 20.000 m² Mammut falzsalu, Circo körpillérzsalu a terelőfalak ívelt csatlakozásához, 52 portáldaru 5 km sínnel, több, mint 1.100 t acél a sínekhez, egyedi elemekhez, csatlakozókhoz stb.

MEVA anyagok a körpillérekhez: Körpillérzsalu, egyedi gyártás, acélból, 36 készlet a 12 m-es magassághoz, 20 készlet a 15 m-es magassághoz, Cuplock állványok

MEVA rendszerek és anyagok a födémekhez: 73.600 fm H20-as tartó, 13.700 m² alkus műanyag zsaluhéj, 16.500 MEP támasz tartozékokkal, 3.000 m boltívtámasz

Tervezés és tanácsadás: MEVA SchalungsSysteme, Haiterbach,
Németország, Stefan Kappler

 
 
1
2
3
 

Projekt

Katar: Gigantikus vízépítési projekt a sivatagban

Az egyre növekvő lakosság és a gyorsan fejlődő gazdaság ivóvízszükségleteinek hosszú távú kielégítésére Katarban a KAHRAMAA, a vízellátásért felelős állami vállalat négyszeresére növeli a tárolókapacitást. Az első ütemben az ivóvíztartalékot a jelenlegi két napról hét napra, a második ütemben pedig tíz napra növelik (a 2036-ig becsült napi szükségletek alapján).

Ehhez öt helyen először öt-öt óriási tároló medencét építenek, majd a későbbiekben ezeket további medencék követik úgy, hogy végül a teljes tárolókapacitás elérje a 17 millió m³-t. Már épül a 145 km hoszszú, szivattyúkkal és elosztókkal ellátott vezetékhálózat is, amely a vizet a három sótalanítótól a tárolókba, onnan pedig a felhasználókhoz juttatja.

Hatalmas mennyiségű zsalu három helyszínre ... 

Umm Birka és Al Thumama tárolóinak építését az athéni Consolidated Contractors Company teljes egészében MEVA anyagokkal zsaluzza. Mindkét helyszínre a MEVA szállította a zsalukat, és a MEVA látta el alkus műanyag zsaluhéjjal egy további helyszín, Umm Slal zsaluasztalait is. Néhány adat a MEVA által szállított anyagokról: több, mint 13.000 m² alkus műanyag zsaluhéj és 20.000 m² Mammutfalzsalu, közel 16.000 MEP támasz és 73.000 fm MevaFlex fatartó, több, mint 1.100 t acél a különleges elemekhez és 52 portáldaru, amiket a MEVA ehhez a projekthez tervezett és gyártatott.

... és nem mindennapi követelmények az építők számára 

Az alapoknak vízállóknak és ezért fugamenteseknek kell lenniük. A medencék külső és elválasztó falai sem engedhetik át a nedvességet. A tömítés minimalizálása céljából az átkötési szintek száma a 12,60 m magasságot is elérő falakon legfeljebb négy lehet. Emiatt különleges stabilizálásra és kimerevítésre van szükség a nagy frissbetonnyomásnak kitett nagytáblásított egységeknél. A szerelési, rakodási, vasszerelési, betonozási és utómunkálatokat a sok magas és nagytáblásított egységnél szűk helyen és egyszerre úgy kell elvégezni, hogy azok ne zavarják egymást. Az egyéb magas szintű követelmény mellett emiatt is nagy figyelmet kellett fordítani a zsaluk kiválasztására, a különböző egységek szerelésére és az ütemek közötti áthelyezésükre.

52 portáldaru 13 párhuzamos fal zsaluzásához 

Az egyes medencék körülbelül 152 m szélesek és 305 m hosszúak. Mindegyikhez 13 darab párhuzamosan futó keresztfalat kell betonozni: két külső falat, két válaszfalat és kilenc terelőfalat. Ezeket zárja le a rájuk merőleges két oldalfal . A falak magassága 12 és 12,60 m között van . A zsaluzási egységek forgatható toronydarukkal történő mozgatásához nagyon sok darura lett volna szükség, melyek nagy valószínűséggel akadályozták volna egymást . Ezért a párhuzamosan futó falakhoz portáldaruk kerültek, amiket a rajtuk levő zsaluzási egységekkel együtt a síneken csörlővel vagy géppel lehet mozgatni.

Vízépítési követelmények 

A külső falak belső oldala és a válaszfalak mindkét oldala ferde  A terelőfalak vége ívelt . A falfelületeknek simának kell lenniük, nem lehet rajtuk törés, sarok és nyílás, amely hatására megváltozna a víznyomás, vagy vízelfolyást eredményezne. A zsalukra nézve ez a következőket jelenti: 

 • Olyan erőseknek kell lenniük, hogy a nagytáblás egységeknél is csak minimális a vizet a három sótalanítótól. 
 • A zsaluhéjaknak többszöri használat után is nagyon jó felületi minőséget kell biztosítaniuk.

A Mammut a 97 kN/m ²-es 

frissbetonnyomásfelvevő képességével és a rajta levő alkus műanyag zsaluhéjjal tökéletesen megfelel ezeknek a követelményeknek . Akár 15 m hosszú zsaluzási egységek kialakítására is alkalmas.

Függőlegesen csak négy átkötési szintet engedélyeztek 

A nyílások és a tömítési munkák csökkentése érdekében függőlegesen csak négy átkötési szintet engedélyeztek. Az átkötések vízállóságát D20-as vízzárók biztosítják. A kizsaluzás után a nyílások lezárása záródugókkal történik.

Ankersínek és hevederek a merevítéshez és a stabilizáláshoz 

A zsaluk felett fejankereket használnak, így összesen öt átkötési szint van a teljes magasságon. A szükséges merevség és stabilitás eléréséhez a következőket alkalmazták: 

 • U200-as függőleges ankersínek a teljes magasság mentén 
 • és négy különböző magasságban elhelyezett acélheveder.

Felúszás elleni biztosítás és oldalmegtámasztás egyedi támaszokkal
A felúszás veszélye főleg a ferde falaknál jelentkezhet. Ennek megakadályozására a függőleges ankersínek talppontjait keresztmerevítőkkel kötötték össze, és azokat DW 15-ös menetes orsókkal az alaplemezbe rögzítették. A belső oldalon egyedi acéltámaszok biztosítják a zsaluzati egység stabilitását. A felúszás elleni biztosítások és az oldaltámaszok alaplemezbe való rögzítése újrahasznosítható ankercsavarokkal törté- nik. Ezek akár 50 alkalommal felhasználhatóak, így egyrészt anyagot és költséget lehet megtakarítani, másrészt nem maradnak a betonban rozsdásodó anyagok.

Ívelt fallezárások gyors zsaluzása Circo félköríves elemekkel
A medence vízbeáramlási oldalán a terelőfalak végződését ívelten kell kialakítani, hogy a beáramló víz hosszú évek alatt se károsíthassa a sarkokat és az éleket. Az ívelt lezárás a Circo körpillérzsalu félköríves elemeivel történik, a Mammut elemekhez való rögzítést pedig Mammut zsalukapcsok biztosítják. A Circo félköríves elemek magassága jól illeszkedik a Mammut elemek magasságához, így nincs szükség kiegyenlítésre vagy egyéb időt rabló munkálatokra.

Sarkok és T-alakú falcsatlakozások
A külső falak négy sarkának betonozása 8,80 m hosszú zsaluzási egységekkel történik. A szerelésük a stabilizálással, beállítással, felúszás elleni biztosítással és kitámasztással együtt megegyezik a belső falak zsaluzatának szerelésével. A ferde belső falak miatt a belső sarkokhoz egyedi ívelt acél sarokelemeket kell használni. Ezeket az egyedi elemeket úgy alakították ki, hogy Mammut zsalukapoccsal könnyen a Mammut elemekhez rögzíthessék őket. A terelőfalak külső falakhoz való csatlakoztatásánál a zsaluegységek ugyanolyan kialakításúak, mint a sarokmegoldásoknál, azzal a különbséggel, hogy ezek 6,70 m hosszúak, és itt a ferde falaknál az egyedi sarokelemek helyett egyedi trapéz acél elemeket alkalmaztak. Ezek is Mammut zsalukapcsokkal köthetők a típuselemekhez.

A külső falak zsaluzási egységeit forgatható toronydarukkal helyezték át, ugyanis ebben az esetben nincs lehetőség sínek fektetésére.

Frissbetonnyomás és betonozási sebesség
Az ilyen magas nagytáblásított egységeknél különösen figyelni kell a frissbetonnyomásra, mert itt csak minimális átkötésre van lehetőség, és a stabilizálást kívülről kell megoldani. A sivatagi éghajlat hatással van a beton kötési idejére is, ezért a kötési időt a felhasználásra kész betonból vett minta segítségével a helyszínen egy SolidCheck mérőműszerrel valós időben mérik.

A megengedett betonozási sebesség a kötési idő, a falmagasság és a zsalu frissbetonnyomásfelvevő képessége alapján a DIN 18218 által előírt módon állapítható meg. A betonozási sebesség itt 1,70 és 2,00 m/h között van. A frissbetonnyomást a zsalukra rögzített nyomásmérők minden betonozásnál folyamatosan figyelik. Ezzel biztosítható a zsaluzat által megengedett maximális nyomás kihasználása a túllépés veszélye nélkül.

Az alkus műanyag zsaluhéj és a külső tömörítők optimális betonfelületet biztosítanak 

Az összes MEVA zsalu alkus műanyag zsaluhéjjal készül, így természetesen garantálja a megkívánt simaságú, pórusszegény felü- letet. A Katarban történő felhasználásnál további előny, hogy az extrém forróság és páratartalom sem károsítja a héjat, ami a sérült fa zsaluhéjak esetében nem mondható el. Ráadásul a durva bánásmódból adódó esetleges sérülések és a lyukak a helyszínen könnyen eltüntethetők. Gyakori használat esetén, mint ezen az építkezé- sen is, nagy előnyt jelent az, hogy az alkus műanyag zsaluhéj többszöri alkalmazás után is azonosan magas felületeti minősé- get biztosít.

A sima betonfelülethez a megfelelő zsaluhéj mellett gondos tömörítésre is szükség van. Ez különböző módszerekkel végezhető el. Ezek a módszerek az optimális eredmény elérésének érdekében egymással kombinálhatók, de semmi esetre sem helyettesíthetik egymást. A ferde falak miatt itt a zsalukra szerelt külső tömörítőkkel kell dolgozni. Az a fontos, hogy a beton tömörítése rétegenként történjen, és hogy a buborékok a zsalutól eltávolodjanak, és fel tudjanak szállni. Egyébként a betonfelületen nem kívánt pórusok alakulnának ki. A megfelelő tömörítésről a MEVA egy többoldalas szakcikket publikált. Lásd: Zsalulenyomat magazin, 2013/XII. szám. A cikk ingyenesen megrendelhető az infomanagement@ meva.de címen. A kiszállítás postai úton történik.

548 oszlop a födémhez 

A sivatagi homok miatt a medencéknek teljesen zártnak kell lenniük. Medencénként 548 darab kör keresztmetszetű oszlop támasztja majd alá a födémet. Az oszlopok átmérője 60 cm, magasságuk 12 és 15 m között változik, a gombafejek átmérője 35 cm. Az oszlopok betonozásához a helyszínen a MEVA előírásai alapján egy 90 kN/ m² frissbetonnyomásfelvevő képességű pillérzsalu készült. A típuselemek magassága 4 m, a magasító elemeké 3 m. A 12 m-es magassághoz 36 készlet, a magasításhoz 20 készlet áll rendelkezésre. A körpillérzsaluk megtámasztása Cuplock állvánnyal történik, a rögzítés pedig csavar- és ékkötésekkel.

Boltíves födémek zsaluzása födémasztalokkal
A kb. 12 m magasan levő födém zsaluzása három különböző kivitelű, MEP állványtornyokon levő födémasztallal történik. A kilenc lábú, beépített létrás átbúvóval rendelkező MEP-tornyok szerelése biztonságos körülmények között a talajon, fekvő állapotban történik. A felállításukat és a helyszínre való szállításukat forgatható toronydaruk végzik. A szintén a talajon szerelt, H20-as tartókkal készült födémasztalokat az MEP-tornyokra helyezik, rászerelik a boltíves födém kialakításához szükséges tartókat, végül ezeket és a H20-as tartókat alkus műanyag zsaluhéjjal vonják be. Amint a födémbeton elérte a minimális szilárdsá- got, a komplett födémegységet változtatás nélkül, az MEP állványtoronnyal és a rászerelt födémasztallal együtt a mozgatóegységgel átgurítják a következő ütemhez.

A földmunkák 2013-ban kezdődtek, a betonozás 2016 óta folyik. A hatalmas építkezésen még sok a tennivaló, de minden a terveknek megfelelően halad. Ehhez a bemutatott zsaluzási megoldások és a zsalukat hatékonyan és ügyesen használó építési vállalkozó tudása jelentősen hozzájárul.

Kapcsolat

MEVA Kapcsolat

Szolgáltatások

MEVA Szolgáltatások

Referencia-füzetek

 • Kompetenzfeld Hochhausbau (3.33 MB)

  Referenzen mit Schalungslösungen für Hochhäuser und Wolkenkratzer: Schalen bei wenig Platz, mit oder ohne Kran, bei höchster Sicherheit. MEVA Ingenieure liefern die gesamte Schalungslösung.

 • Kompetenzfeld Ingenieurbau (3.14 MB)

  Referenzen mit Schalungslösungen für große Industrieanlagen, Brücken, Tunnel, Kraftwerke und Wasserbauwerke. Schalungstechniker mit großer Erfahrung und ausgeprägtem Erfindergeist.

 • Kompetenzfeld Wirtschafts- und Wohnungsbau (2.70 MB)

  Betriebsgebäude, Hallen, Büros, Einfamilienhäuser, kommunale Einrichtungen, Wohnanlagen, Parkhäuser oder Einkaufspassagen und Mehrfamilienhäuser: Referenzen bei denen Wirtschaftlichkeit, Schnelligkeit und Sicherheit bei hervorragenden Betonierergebnissen zählen.

 
 • MEVA szaktudás és referenciák

  MEVA szaktudás és referenciák

  Referenciák a klasszikus magasépítés, a magasházak építése, az építőművészet és a műtárgyépítés területén

 • Beépített oszlopokkal ellátott támfal kétoldalt AluFix-szel zsaluzva

  Beépített oszlopokkal ellátott támfal kétoldalt AluFix-szel zsaluzva

  Bogota-ban a MEVA zsaluzási szakemberei a helyszínen betanították a munkásokat az új zsalu kezelésére majd ezt követően is minden segítséget megadtak az építővállalatnak.

 • Aprólékos munka óriási épület

  Aprólékos munka óriási épület

  A szerkezetkész építmény, valamint a kúszózsalu tervezésére és kivitelezésére két, egymást jól ismerő partner, a MEVA és a Marti AG vállalkozott. A jó hírű svájci építőipari vállalat már a Bau 1-en végzett munkáknál is a MEVA kiváló minőségű zsalurendszerei és szaktudása mellett döntött.

 • Ütemmagasság: 18 m

  Ütemmagasság: 18 m

  A tűzzáró falak építése betonozó zsaluval sok építési vállalkozó számára rendszeres feladat, mégis ez a szinte mindennapos munka is gyakran rejt új kihívásokat magában. Fontos szerepet játszik ebben a fal magassága és vastagsága, valamint az id.

alkus zsaluhéj
MEVA Keretprofil
... sokkal több, mint zsalu
 •  Nyelv kiválasztása

  Kérjük, válassza ki a kontinenst és az országot. Nyelv kiválasztása nem kötelező.

 •  Kapcsolat
 •  Keresés

  Keresés az oldalunkon.

 •  Hírlevél

  Havonta megküldjük Önnek a hírlevelünket.