ADATOK ÉS TÉNYEK

Az alkus műanyag zsaluhéjjal ez is megvalósítható. Színes lenyomatú betonoszlop – mint budapesti műalkotás – hibátlan SB4-es látványbeton minőségben.

Projekt: 5 m magas háromszög alapú betonoszlop színes lenyomatokkal, Széll Kálmán tér, Budapest

Építtető: Budapest városa

Gyártás: Betongyár

MEVA rendszerek: alkus műanyag zsaluhéj, WTS faltartó-rendszer, STB 450-es támasztóbak

Tervezés és tanácsadás: MEVA Zsalurendszerek Zrt., Budapest

 
 
1
2
3
4
 

Projekt

Bebetonozott művészet! Lehetséges? Igen!

Amikor a Széll Kálmán teret még Moszkva térnek hívták, hosszú éveken keresztül az ikonikus óra egy acél oszlopon állt. A tér átalakításakor ez a szimbólum is teljesen új formát kapott, ami az alkus műanyag zsaluhéjjal vált könnyen megvalósíthatóvá.

Az évtizedeken át találkozóhelyként szolgáló régi, kedves óra fájdalmas hiányát a tervezők egy beton műalkotással kívánták enyhíteni. A cél az volt, hogy ugyanazon a helyen álljon és modern formában emlékeztessen a korábbi kedvelt órára. Az eredmény: egy 5 m magas háromszög alapú oszlop színes lenyomattal, ami az egykori acél oszlopot és a régi órát ábrázolja.

Hogyan lehet betonba lenyomatot készíteni?
Alkus műanyag zsaluhéjjal és zsalumatricákkal. A matricákat az alkus héjra ragasztották, így nem keletkeztek szeg- és furatnyomok. Ragasztás, szegelés vagy csavarozás, az alkus héjnak semmi sem árt, az esetleges sérülések a használat után könynyen és nyom nélkül eltüntethetőek.

Makulátlan betonfelület átkötésihelyés fugamentes
Ezért nem lehetett az egyébként is csak 3,50 m magas MEVA típuselemmel betonozni. Így a WTS fatartós falzsalurendszer került alkalmazásra. Az oszlop minden oldalához egy alkus héj készült, amit a felragasztott matricákkal együtt egy fa alapra rögzítettek. Ez a fa alap H20-as tartókhoz csatlakozott, amiket acél tartók fogtak össze. A felállított és megfelelő szögben pozícionált elemek acél tartóit mindhárom oldalról sínekkel rögzítették, ezzel kerülték el az átkötéseket.

Hogyan lehet ellenállni a nagy nyomásnak
átkötés nélkül? Az ilyen esetekben kitűnő segítség az STB 450-es támasztóbak, hiszen nincs szükség arra, hogy a zsaluk egymásnak támaszkodjanak. Az STB 450-es kívülről kellő támaszt biztosított. A betonozáshoz egyegy támasztóbak tartotta a két hosszanti oldalt, ennek köszönhetően az oszlopot teljes magasságában egyszerre lehetett betonozni. A felületre vonatkozó előírás szerint a betonnak hibátlan SB4-es minőségűnek kellett lennie, ami az alkus héjjal egyáltalán nem okozott nehézséget.

Ismét a régi helyen
A zsaluszerkezet összeállítása és a betonoszlop elkészítése egy készbetont gyártó telephelyen történt. A kész oszlopot tehergépkocsin szállították a Széll Kálmán térre, ahol a felállítás után stabilan rögzítették a talajhoz. Az új oszlop lenyomata most a régi helyen emlékeztet az elődjére, minden lehetőséget megadva arra, hogy ő is kedvelt találkozóhellyé váljon.

Kapcsolat

MEVA Kapcsolat

Szolgáltatások

MEVA Szolgáltatások

Referencia-füzetek

 • Kompetenzfeld Hochhausbau (3.33 MB)

  Referenzen mit Schalungslösungen für Hochhäuser und Wolkenkratzer: Schalen bei wenig Platz, mit oder ohne Kran, bei höchster Sicherheit. MEVA Ingenieure liefern die gesamte Schalungslösung.

 • Kompetenzfeld Ingenieurbau (3.14 MB)

  Referenzen mit Schalungslösungen für große Industrieanlagen, Brücken, Tunnel, Kraftwerke und Wasserbauwerke. Schalungstechniker mit großer Erfahrung und ausgeprägtem Erfindergeist.

 • Kompetenzfeld Wirtschafts- und Wohnungsbau (2.70 MB)

  Betriebsgebäude, Hallen, Büros, Einfamilienhäuser, kommunale Einrichtungen, Wohnanlagen, Parkhäuser oder Einkaufspassagen und Mehrfamilienhäuser: Referenzen bei denen Wirtschaftlichkeit, Schnelligkeit und Sicherheit bei hervorragenden Betonierergebnissen zählen.

 
 • MEVA szaktudás és referenciák

  MEVA szaktudás és referenciák

  Referenciák a klasszikus magasépítés, a magasházak építése, az építőművészet és a műtárgyépítés területén

 • Manchester fölött a magasban

  Manchester fölött a magasban

  2020-ig négy 202 m magasságot is elérő apartmanház: a „Deansgate Square”. 194 ütemnyi kúszás az MAC automatikus kúszórendszerrel.

 • Katar: Gigantikus vízépítési projekt a sivatagban

  Katar: Gigantikus vízépítési projekt a sivatagban

  Az egyre növekvő lakosság és a gyorsan fejlődő gazdaság ivóvízszükségleteinek hosszú távú kielégítésére Katarban a KAHRAMAA, a vízellátásért felelős állami vállalat négyszeresére növeli a tárolókapacitást.

 • „Állvány-mikádó“ szűk helyen

  „Állvány-mikádó“ szűk helyen

  Ha egy építési vállalkozó egy „történelmi városrészben elvégzendő átalakítás“-ról hall, akkor a lelkesedése általában eléggé visszafogott.

alkus zsaluhéj
MEVA Keretprofil
... sokkal több, mint zsalu
 •  Nyelv kiválasztása

  Kérjük, válassza ki a kontinenst és az országot. Nyelv kiválasztása nem kötelező.

 •  Kapcsolat
 •  Keresés

  Keresés az oldalunkon.

 •  Hírlevél

  Havonta megküldjük Önnek a hírlevelünket.